Відмінність розчинної кави від натуральної

Автор: Євген Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Люди часто замислюються над тим, чим відрізняється натуральна кава від розчинної. Яка користь цих двох напоїв і в чому їх користь. Отже, які ж відмінності розчинної кави від натуральної?

Розчинна кава з'явилася на прилавках магазинів в минулому столітті в п'ятдесятих роках. У цього напою є одна головна перевага - він готується дуже швидко, і при цьому не вимагає ніяких додаткових пристосувань. Напевно, це найголовніша причина того, чому на сьогоднішній день розчинна кава користується такою великою популярністю. І, на жаль, саме на цьому всі плюси даного напою і закінчуються.

Розчинна кава отримується в результаті декількох технологічних процесів, до слова сказати, досить складних. Спочатку зерна кави необхідно розмолоти, після чого отриманий порошок пропустити під високим тиском через струмінь дуже гарячої пари. Після всіх цих маніпуляцій отримують екстракт, що вимагає додаткового очищення, фільтрації та сушіння.

Натуральна кава - це звичайне насіння кавового чагарника, тільки обсмажене. Потрапивши в відділ натуральної кави, люди можуть купити кавові зерна різних сортів, як цілісні, так і розмелені. Цей вид кави не зазнає жодних технологічних процесів, тому він є натуральним, що не містить ніяких домішок. А ось приготування такого напою вимагає набагато більше часу, на відміну від розчинної. Щоб приготувати смачну натуральну каву із зерен, потрібно скористатися деяким кухонним начинням: кавомолкою, туркою або кавоваркою.

Відмінності розчинної і натуральної кави:

  • За хімічним складом, звичайно ж, розчинна кава сильно програє натуральній, так як тільки в натуральній присутні такі вітаміни і мікроелементи, як вітамін ВРР, кальцій, залізо, калій і багато інших. У розчинній ж після всіх технологічних обробок ці елементи або зовсім зникають, або ж вони є в дуже малій кількості.
  • Крім цього, в розчинній каві набагато менший вміст кофеїну. Щоб підбадьоритися вранці, слід випити набагато міцніший напій, тобто замість однієї ложки необхідно покласти в чашку дві-три ложечки розчинної кави. А це вже дуже погано позначається на здоров'ї людини. Натуральної ж кави цілком вистачає і однієї порції для підняття тонусу.
  • Розчинна кава містить в собі дуже велику кількість ароматизаторів і барвників. Людям, у яких є проблеми з шлунково-кишковим трактом, взагалі не рекомендується вживати такий вид кави, так як кофеїн, що міститься в ньому, підсилює виділення шлункового соку, а це може привести до різного виду загострень, особливо виразкових хвороб.

Висновок насправді очевидний - натуральна кава в рази краще розчинної по всіх наявних параметрам. Однак, розчинний напій більш доступний, а його приготування займає зовсім мало часу, чого про натуральну кав сказати не можна.