Large dsc 1484 1

Як правильно заварювати чорний чай

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Процес заварювання чаю настільки став буденним, що відбувається мільйонами людей вже на чисто механічному рівні. Мало хто замислюється над тим, що заварювання такого напою, як чай, у багатьох країнах є цілою церемонією, в якій всі дії виконуються строго з дотриманням чайних традицій того чи іншого народу.

Сьогодні ми поговоримо про те, як правильно заварювати чорний чай, історія якого налічує вже біліше трьох тисяч років. Наприклад, в Китаї - а це, як усім відомо, країна, в якій зародилася чайна культура, даний напій зазнав абсолютно всі стадії становлення, починаючи від початкового найпростішого жування листя чаю, і закінчуючи складним чайним церемоніалом з його вишуканими способами заварювання.

Хотілося б розповісти про самий традиційний і найпоширеніший спосіб заварювання чорного чаю, підбадьорливі властивості якого безпосередньо залежать саме від правильності цього процесу. Тільки правильне дозування і послідовність дій обумовлюють сприятливий вплив напою на організм людини.

Перш за все слід подбати про якість води, яка повинна бути м'якою і без насичення мінеральними солями. Також її слід попередньо профільтрувати або відстояти.

Для кращого результату треба підготувати і чайник для заварювання - ошпарити його окропом. Тільки після цього можна засипати в нього заварку. Цей процес допомагає створити всередині ємності необхідну температуру, а також парову стимуляцію, яка посилить розкриття аромату чайних сухого листя.

Заварку треба брати в розрахунку одна чайна ложка сухого чаю на сто п'ятдесят-двісті мілілітрів окропу. Окріп після отримання ошпарювання чайника і засипки заварки заливати можна тільки через деякий час, зазвичай це одна-дві хвилини. За цей час суха маса всередині чайника вже досить надихається паром, а також повністю підготується до процесу виділення ефірних олій.

Температура води для заварювання листя чорного чаю повинна бути в межах дев'яносто-сто градусів. Тобто, воду необхідно довести до кипіння, зняти з вогню і залити в чайник для заварювання. При цьому, чайник спочатку слід наповнити тільки на третину і закрити кришкою. Через хвилину можна залити окріп вже до самого верху, після чого укутати чайник теплим рушником або спеціальною грілкою - це допомагає поліпшити теплову обробку. Заварювання чорного чаю займає в загальному від чотирьох до восьми хвилин, після закінчення яких вже можна його розливати в чашки і насолоджуватися прекрасним смаком і чудовим ароматом напою.