Large dsc 1568 1

Як правильно зберігати чай

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Чайний лист - це досить примхливий продукт, як до якості і температурі води, посуду і часу заварювання, так і до умов його зберігання. Як правильно зберігати чай, щоб він якомога довше не втрачав аромат і свої смакові особливості?

Для початку варто відзначити, що чай - це такий продукт, який не варто зберігати довго, його краще випивати відразу. Тому що, як би правильно він не зберігався, через деякий час він все одно втратить свої ароматичні та смакові властивості - вони просто вивітряться. Танін і хлорофіл, що входять до складу чаю поступово окислюються, тому напій буде вже без належного смаку. Це стосується в першу чергу свіжих зелених чаїв, а також улунів легкого прожарювання. А ось улун сильного прожарювання, шу пуер, шен пуер - це такі види чаю, які при сприятливих умовах можуть зберігатися роками. Більш того, вони стануть за цей час тільки краще. Також тривалим зберіганням не можна зіпсувати якісні білі і жовті види чаю.

Правильне зберігання даного продукту - це досить дорога і складна справа. Воно вимагає певних ресурсів, і звичайно, знань. Для зберігання чаїв створюються певні технології і спеціальні приміщення. Дотримується маса нюансів, починаючи з вологості, температури, ступеня провітрювання складських приміщень, закінчуючи матеріалами тари, відсутністю мікробів і сторонніх запахів.

Але все це стосується чайних виробників і реалізаторів. А як чай зберігати в домашніх умовах? Для домашнього зберігання чаю слід дотримуватися кількох правил:

  • Не допускати перезволоження, так як через гідроскопічності листя чаю починає вбирати вологу. Це може привести до його псування і токсичним змінам.
  • На збереження чайного листя великий вплив робить температура навколишнього середовища. У герметичній упаковці чай буде довше і краще зберігатися, якщо температура зберігання не буде перевищувати п'ять-шість градусів. Щоб забезпечити таку температуру, можна помістити упаковку з чаєм в холодильник. Без герметичної упаковки чай при кімнатній температурі не рекомендується зберігати більше двох місяців. 
  • Слід повністю виключити вплив сторонніх запахів на чай.
  • Особливу увагу слід приділити тарі для зберігання. Найбільш відповідною тарою вважаються керамічні ємності, баночки, виготовлені з харчової жерсті, а також картонні ємності. У поліетиленових пакетах чай буде задихатися.
  • Необхідно виключити можливість потрапляння прямих сонячних променів. Отже, зберігати чай найкраще в темному місці або ж в світлонепроникаючих упаковках.

При дотриманні всіх цих правил, в домашніх умовах чай можна зберігати не більше двох місяців. Герметично упакований, поміщений в холодильник чай зберігається набагато довше.