Large dsc 1489 1

Чайні церемонії країн світу

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Чай вважається національним напоєм в багатьох країнах, більш того, навіть в тих, в яких він не вирощується. Подорожуючи по світу, любителі чаю можуть познайомитися з красивими і унікальними чайними традиціями тієї чи іншої країни. Пропонуємо ознайомитися з деякими чайними церемоніями країн світу.

Чайна церемонія Китаю

Наприклад, чай в Китаї - це не просто напій, а й стиль життя. У цій країні існує чимало церемоній чаювання, як офіційних, так і повсякденних. Офіційною чайною церемонією Китаю є "Гун Фу Ча", для проведення якої є деякі вимоги: предмети, які оточують людей, які прийшли на захід, посуд, високопрофесійний майстер, а також певний сорт чаю - улун. Вода для заварювання також має важливе значення. П'ється такий чай з двох спеціальних чашок - "чайної пари".

Чайна церемонія Індії

Індія здивує багатьох своїм способом приготування чаю. Індуси кип'ятять молоко, потім додають цукор. Після цього сухе листя чаю в полотняному мішечку опускається в гаряче молоко, і вариться. В результаті цього виходить досить ситний і міцний напій. Хоча в індійському жаркому кліматі - це відвар, який швидше за все можна назвати самостійною стравою, ніж напоєм, що вгамовує спрагу.

Чайна церемонія Африки

Чай - це один з найулюбленіших напоїв у жителів Північної Африки, чай - це невід'ємна частина кожної марокканської чи єгипетської трапези. Жителі цих країн чайну церемонію розтягують на кілька годин. Це не дивно, адже вона припадає на самий жаркий час доби, а в спеку полудня все одно не можна займатися нічим іншим. Традиційно в цій частині земної кулі п'ють зелений солодкий чай з склянок, які наповнюють з високо піднятого чайника.

Чайна церемонія Японії

Японія - це країна, яка була однією з перших серед тих, хто дізнався про чай. Чайні традиції в цю країну потрапили з Китаю з буддійськими ченцями, однак, поступово в Японії чаювання перетворилося в окреме, спеціальне дійство Тяною - специфічний ритуал чаювання з дуже суворими правилами. Для японців чай ​​- це не тільки смакова насолода, як у китайців, але і шлях до духовного вдосконалення. Кожен учасник цього дійства має свою роль і правила поведінки. Чаювання відбувається в основному в спеціальному будиночку Тясицу.

Чайна церемонія Англії

Англія - ​​це, напевно, одна з небагатьох країн, народ якої століттями шанує свої традиції, однією з яких є і чаювання. Тут прийнято заварювати чай в спеціальному чайнику, і тільки після цього розливати його по чашках. Англійці віддають перевагу чорному чаю з додаванням великої кількості молока. Пити чай в післяобідній час першою почала герцогиня Бедфорда Анна, ще в 30 роках ХІХ століття. Традиційно чай в Англії п'ють в 11 і о 18 годині. Британське чаювання супроводжується певним етикетом:

  • вітання;
  • сумка забирається на спинку стільця; 
  • на колінах розкладається серветка, а якщо людина покидає ненадовго стіл, то серветку також слід вішати на спинку стільця;
  • спочатку в чашку треба насипати цукор, потім покласти лимон, і лише потім молоко. Однак, змішувати лимон з молоком заборонено. Звичай вживати чай з молоком англійці запозичили у французів;
  • вживати закуски до чаю слід також в певній послідовності - спочатку прийнято їсти гострі закуски, після них - спеціальні коржики, і найостаннішими - печиво і цукерки;
  • коржі "scones" слід правильно розрізати і кожну частину намазати маслом або кремом;
  • чайна ложка повинна завжди залишатися на блюдці;
  • і останнє, тримаючи в руці чашку, не варто піднімати мізинець - це дуже погана звичка.