Large dsc 1712 23

Чи впливає якість води на смак чаю

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Чи впливає якість води на смак чаю? - Звичайно, впливає. Наприклад, в Китаї прийнято вважати, що для того, щоб приготувати справжній чай, необхідно три складових, що гармонійно поєднуються: хороша вода, високоякісний чайний лист і знання майстра.

Вода в цьому переліку займає перше місце невипадково. Для приготування смачного чаю вода повинна мати такі якості: чистота, прозорість, м'якість і солодкуватий смак. Китайські майстри особливу увагу приділяли м'якості, так як тільки м'яка вода з мінімальним вмістом мінералів здатна розкрити справжній смак чаю в повній мірі.

На жаль, в природі немає хімічно чистої Н2О. Для приготування їжі, звичайно, така і не потрібна, адже тоді вся їжа буде прісною. Але ось процес приготування чаю - це зовсім інша справа. Для того, щоб листя чаю розкрили свій смак повністю, їм не потрібні абсолютно ніякі "помічники". Адже чай сам по собі гарний настільки, що йому потрібен лише нейтральний розчинник.

На таке звання претендувати не може ні вода з крана, ні зі свердловини або колодязя. Кожен з перерахованих варіантів має специфічний склад, який просто не дозволяє розкрити максимально смакові якості чайного листа. Саме тому справжні шанувальники цього напою давно вже використовують кулери для води.

Якісна вода - це не єдиний фактор, котрий простежується на якості напою. Щоб чайний лист розкрив повністю свої смакові якості, йому необхідно створити спеціальні умови. Червоні і чорні сорти чаю треба заливати водою, розігрітою до температури 95-100 градусів, а білі, зелені та жовті рідиною, нагрітою до 85 градусів. Для приготування улунів прекрасно підійде проміжна температура - 70-90 градусів.

Слід пам'ятати, що заварку насипати в чайник гіркою не можна - її слід розподіляти по дну ємності рівномірно. Час заварювання напою залежить від того, який для цього обрано сорт продукту. А поява щільної плівки коричневого кольору на поверхні настою говорить про те, що процес його приготування протікає в правильному напрямку.

Також не можна залишати напій в заварнику. Вживати чай слід тільки в свіжому вигляді, адже найсмачнішим він буває в перші тридцять хвилин після приготування. На батьківщині цього ароматного напою вважається варварством додавання будь-яких компонентів. У Китаї п'ють чай виключно в чистому вигляді.