Large dsc 1501 1

Історія чаю

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Чай - це прекрасний напій, який люблять практично всі люди нашої планети. Історія чаю дуже цікава, вона почалася ще п'ять тисячоліть тому. Чайну історію можна описувати дуже довго, може навіть вийшла б книга, присвячена цьому дивовижному напою. Однак, коротко все не описати, тому постараємося передати тільки основні віхи такого довгого і захоплюючого чайного шляху.

Батьківщиною чаю прийнято вважати Китай, навіть не дивлячись на те, що періодично знаходяться докази того, що чайні кущі з'явилися вперше у В'єтнамі, а вже звідти вони потрапили на південь Китаю, в Бірму і Індію. Однак, все таки в якості напою він зародився все-таки в Китаї, і сталося це аж п'ять тисяч років тому. Існує кілька легенд, які розповідають про те, яким чином було виявлена чудова дикоросла рослина, яка отримала згодом назву "чай".

Одна легенда розповідає, що перший раз чай випадково спробував імператор Шень-Нун, при чому по чистій випадковості. Він сидів під диким деревом, з якого впало кілька сухих листочків прямо в його горщик з окропом, який в цей момент приніс правителю слуга. Напій настільки сподобався імператору, що він наказав збирати листя з цих дерев і використовувати їх по всьому Китаю.

Друга легенда стверджує, що з'явився чай ще під час створення Неба і Землі, тому його появу часто пов'язують з володарем Півдня Китаю Янь-ді - богом Вогню і Сонця.

А ось японська легенда свідчить про те, що чайна рослина народилася завдяки повікам принца Даруми. Він був настільки святою людиною, що присвячував абсолютно весь свій час медитації і молитвам, жертвуючи при цьому навіть сном. Однак, в один прекрасний день він не витримав, і його зморив сон. Щоб покарати себе за таку провину, принц взяв та й вирвав собі повіки. Таким чином він хотів убезпечити себе від сну під час своїх медитацій. З кинутих на землю вік і проросли чайні кущі. Досить жорстока розповідь, але ж це всього лише легенда.

А ось індуси вважають, що рослина, іменована чайним кущем, знайшов сам принц Бадхідхарма під час своєї подорожі по Південному Китаю.

Але скільки б легенд про чайні історії не існувало, всі вони так чи інакше пов'язані саме з Китаєм. До поширення чаю як напою доклали руку китайські буддійські ченці. Саме імператори Китаю досліджували рослину і його властивості. Китайські імператори пробували самі різні способи його приготування. Вони домагалися того, щоб процес чаювання доставляв найбільше задоволення. І їм це вдалося! Сьогодні мільйони людей у ​​всьому світі насолоджуються цим чарівним напоєм. І які б чайні традиції не існували в кожній країні, батьківщиною чаю як напою є Китай.