Як правильно заварювати Пуер

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Пуер має сильний запах і насичений колір, тому в глиняному чайнику його не рекомендується заварювати. Глина - це такий матеріал, який вбирає в себе абсолютно всі запахи. Через це будь-який чай, який буде заварюватися в такому чайнику після пуеру, буде мати запах цього сорту чаю. Як правильно заварювати пуер, і який посуд найкраще для цього використовувати?

Багатий колір пуеру буде прекрасно виглядати в фарфоровому або скляному посуді. Так як якісний чай можна використовувати не один раз, то буде доцільно користуватися невеликим чайником для заварки, об'ємом близько двохсот мілілітрів, і маленькими піалами.

Необхідно відокремити від плиточки пуеру невеликий шматок, приблизно два-три квадратних сантиметра. Рекомендувати точне дозування не можна, адже міцність напою залежить від маси факторів. Для того, щоб очистити і *оживити* чай, слід помістити його в холодну воду на той час, поки гріється вода. Також його можна залити і гарячою водою, але її слід відразу ж вилити. Температура води, призначеної для заварювання пуеру, не повинна перевищувати дев'яносто п'ять градусів. І ще один важливий момент - воду слід використовувати м'яку. Вода, що закипіла, відразу ж зіпсує смак цього дивовижного напою. Перша заварка може тривати від десяти до тридцяти секунд, дві-три наступні дадуть насичений настій і за менший відрізок часу. А ось час четвертої та наступних заварок необхідно трохи збільшити.

Варіння - це дуже старовинний метод приготування пресованих видів чаю. Найефективнішим варінням пуеру є варіння в скляній ємності. Скло дає можливість спостерігати за всіма стадіями нагрівання води, а також за поведінкою листя чаю. Під час варіння важливо не пропустити стадію так званих *крабових очей* - це дрібні бульбашки, які піднімаються з дна. У цей момент необхідно вичерпнути з ємності одну-дві чашечки води, заливши її назад на наступній стадії - *шум в соснах* - це глухі удари перед закипанням води.

Завдяки таким маніпуляціям, вода кілька омолоджується, готуючись до прийняття самого чаю. Пуер, який був замочений попередньо в холодній воді, слід опускати в чайник до кипіння. Під час початкової стадії кипіння, її називають ще *перловими нитками*, чайник слід зняти з вогню, і настояти протягом тридцяти-шістдесяти секунд. Процес варіння такого сорту чаю, як пуер, вимагає певного досвіду. При занадто тривалому настоюванні чай стане каламутним і гірким, а якщо настоювати менше, ніж передбачалося - водянистим і дуже слабким. До того ж, занадто переварений пуер повторно заварювати просто не можна.