Large dsc 1579 1

Як правильно заварювати зелений чай

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Як заварювати зелений чай правильно, щоб зберегти його смак і аромат, знає не кожен. У цьому процесі немає нічого складного, тому, використовуючи деякі рекомендації, такого мистецтва може навчитися будь-яка людина, незалежно від статі і віку.

Перше, що треба знати про зелений чай - це те, що його, на відміну від звичайного чорного чаю, заварювати можна не один, і навіть не два рази. Кількість допустимих заварок залежить від сорту чайного листя. Одні можна заварювати близько трьох-чотирьох разів, а інші аж до шести-семи.

Існує кілька правил заварювання зеленого чаю:

  1. Безпосередньо перед заварюванням чайних листів слід прогріти заварник, тобто, обдати його окропом. Навіщо це робити? А потім, що холодний чайник для заварювання значно знизить температуру води, через що перша заварка буде повністю зіпсована. Такий напій, звичайно ж, не завдасть жодної шкоди, так само як і користі. Але насолоди людина також не отримає ніякого. Мікроелементи і ефірні масла просто не встигнуть в повній мірі покинути листя чаю.
  2. Не можна заварювати зелені сорти чаю окропом - занадто гаряча вода зіпсує аромат і смак напою, знизить або взагалі зруйнує його корисні властивості. Найоптимальніша температура води - шістдесят-вісімдесят градусів. Хоча, є й такі сорти чаю, які слід заварювати водою більш високої температури. Рекомендована температура зазвичай вказується на упаковці чаю. Воду для зеленого чаю краще брати джерельну, але, через брак такої можливості, можна замінити її на легку і м'яку воду. Однак, слід знати, що вода повинна бути без будь-якого запаху або присмаку в роті.
  3. Першу воду необхідно зливати. Китайці завжди це роблять на чайних церемоніях. Перша вода зливається для того, щоб промити або обполоснути листя чаю. Відразу після цього чай треба залити свіжою водою.
  4. Занадто довго зелений чай заварювати не можна. Якщо його перетримати в заварнику, то в ньому з'явиться неприємна гіркота, так як з листя в цьому випадку дубильних речовин витягується набагато більше. Крім цього, такий зіпсований чай вже не можна буде повторно заварити, тому як аромат вже буде використаний весь. Час заварювання у кожного сорту зеленого чаю своє - від тридцяти секунд до однієї хвилини. Ще слід зазначити, що орієнтуватися на колір напою не слід. Адже кожному сорту чаю притаманний свій колір. Одні сорти майже прозорі, інші мають світло-зелений, янтарний або медовий відтінок.