Походження Да Хун Пао

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Історія походження Да Хун Пао, цього прекрасного і чарівного напою, оповита численними легендами і таємницями. Давайте ознайомимося з однією з таких легенд.

Високо в горах Уїшань розташований буддійський монастир під назвою "Небесне серце". Він має стару частину - це храми з дерева, які були зведені більше ста років тому. Розташовані вони на кам'яному древньому монастирському фундаменті. Монастир був тут ще в сьомому-десятому століттях до нашої ери, саме в ньому і почали робити "Великий червоний халат" (Да Хун Пао) вперше.

А в одному з цих дерев'яних храмів висять на стіні записи деяких значущих подій, що стосуються чаю, починаючи з дев'ятого століття:

  • Запис 801 року. У сімнадцятому році правління династії Тан, біля підніжжя скелі "Небесне серце" монах І Сен побудував хатину з соломи, і почав там вирощувати чай, який використовував в ритуалах чань-буддизму.
  • Запис 927 року. У третій рік правління після династії Тан, настоятель монастиря, який активно поширював древній буддизм, заявив про те, що напій може бути використаний при управлінні державою - "За допомогою чаю серце очищаєш, а якщо очистилося серце, значить очистилася і держава. Чай заспокоює серце, а якщо спокійне серце - значить спокійно і все навколо".
  • Запис 1146 року. Династія Сун, шістнадцятий рік правління. Учитель у ченців перейняв мудрість, закладену у фразі - "Чань і чай - однакового смаку", після чого став поширювати її. Таким чином, за допомогою чайної культури він зміг об'єднати три вчення: буддизм, конфуціанство і даосизм. Поступово з'єднавши такі якості, як чистота даосів, прямота конфуціанства, а також вишуканість чайних людей, учитель створив нову культуру, девізом якої стала фраза - "Чистота, прямота, тонкість і єдність".
  • Запис 1385 року. Династія Мін, вісімнадцятий рік правління. Один студент, який прямував на здачу іспитів, по дорозі отримав тепловий удар. Один з ченців монастиря для лікування студента використовував цей чай. Іспит студент здав, і отримав високу посаду. Цій посаді відповідав халат червоного кольору, на якому були зображені дракони. Він захотів подякувати за це Будду, подарувавши чайним кущам цей халат. З'явилася назва "Великий червоний халат" - Да Хун Пао.
  • Запис 1419 року. Династія Мін. Монастир перейменували в "чаньский монастир Вічного серця і Небесного серця". Весь вироблений монастирем чай почали називати так, як він називається і до цього дня. Через деякий час йому дали ще одну назву - "Предок десяти тисяч чаїв". Слава про цей чай рознеслася дуже швидко по всій Піднебесній.
  • Запис 1685 року. Династія Цин двадцять п'ятий рік правління. Один з ченців склав "Пісню Уішаньского чаю". Саме цей запис став першою з усіх збережених записів про метод виробництва чаю.

Ось так і з'явився китайський чай, який дуже швидко знайшов світове визнання. До цього дня він продовжує підкорювати серця людей по всій планеті своїм матово-горіховим ароматом, і насиченим тривалим післясмаком.