Як правильно приготувати каву в турці

Автор: Євген Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Далеко не всі знають, як правильно готувати каву. Прийнято вважати, що найкраща кава готується саме в турці. У наш час існує величезний вибір турок, виготовлених з найрізноманітніших матеріалів - нержавіючої сталі, срібла, алюмінію, міді тощо. При виборі цього кухонного начиння слід враховувати один важливий фактор - турка повинна бути зроблена з такого матеріалу, який володіє найбільшою теплопровідністю. Найчастіше люди віддають перевагу туркам з міді.

Щоб правильно приготувати смачну каву у турці, потрібно дотримуватись наступної технології.

Для початку необхідно підготувати зерна кави. Для цього їх слід перемолоти якомога дрібніше, майже в пил. Рекомендується це робити безпосередньо перед заварюванням, щоб зберегти всі якості кави. Молоти зерна найкраще за допомогою ручного млина - цей процес займає більше часу, зате передає кавовим зернам енергетику того, хто займається цим процесом.

Як тільки зерна перемололи, турку слід розігріти на дуже слабкому вогні, після чого насипати в неї кави. Звичайно, найкраще готувати напій на розігрітому піску, але ж не у всіх є така можливість. Газова плита також добре справляється з цим завданням. Але при такому способі приготуванні кави, пальник повинен працювати на самому слабкому рівні, адже коли варіння кави займає тривалий час, то напій має неймовірний, насичений і неповторний смак.

При приготуванні кави слід робити такий розрахунок: на чашку води (близько 80 мл) - 1 чайна ложка меленої кави (повна ложка). Хоча таке співвідношення в залежності від уподобань людини може бути різним.

Уже до підігрітої кави додається цукор і різні прянощі - імбир, кориця, мускатний горіх. Після цього треба залити суміш водою, гарненько перемішати, бажано срібною ложечкою, щоб запобігти утворенню грудок.

Для того, щоб смак кави вийшов більш насиченим, краще використовувати природну чисту воду, або ж відфільтрувати звичайну. До кипіння напій доводити не слід, тобто турку треба знімати з вогню при температурі 90ºC.

Як тільки на поверхні починає утворюватися щільна світла пінка, треба акуратно зняти турку з вогню, і, коли вона охолоне трохи, знову поставити її на вогонь. Повторювати таку процедуру слід кілька разів. Коли напій почне підніматися, слід швидко зняти турку з конфорки, розмішати її вміст ложкою і поставити знову на вогонь, в цей раз буквально на пару секунд. Тепер напій готовий повністю.

Чашки, в які буде розливатися кава, повинні бути заздалегідь підігріті. Якщо всі процеси приготування кави в турці зроблені правильно, то кавова піна в чашках буде однорідною, рівною і щільною, а її колір - світло-кремовим.