Large dsc 1443

Класифікація чаю

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Класифікація чаю - це якийсь навігатор, що допомагає орієнтуватися в світі ароматного, підбадьорливого напою. Найпоширенішими класифікаційними групами є такі:

Класифікація чаю - тип рослини

  • Китайський - зростає цей різновид рослини у вигляді куща. Рослини в основному висаджуються на досить крутих схилах, адже їм постійно потрібна волога, але в цей же час для них є згубним, якщо під корінням застоюється вода. Молоді пагони куща є найціннішими. Листя збираються виключно вручну. Цей процес пробували механізувати, проте всі спроби приводили лише до того, що якість сировини погіршувалася. Тільки лише руками збирачі чайного листя можуть відламати молоду, ще дуже крихку гілочку з парою листочків, які щойно розкрилися.
  • Ассамський - цей тип рослини являє собою велике дерево, до двадцяти шести метрів заввишки.
  • Камбоджійський - цей різновид являє собою гібрид двох попередніх. Вирощують цей тип рослини в Індокитаї.

Класифікація чаю - походження

  • Китайський. Саме Китай є найбільшим і найвідомішим виробником чаю. В якості сировини китайці використовують виключно китайський тип рослини, і тільки цільні листя. Китай виробляє різні види чаю: чорний, білий, зелений, червоний, жовтий, а також пуери і улун.
  • Індійський. Друге місце з виробництва чаю міцно утримує Індія. В якості сировини тут використовується ассамской різновид, при цьому використовують і цілі листя, і різані, і навіть гранульовані. В основному Індія виробляє чорні сорти. Широко застосовуються і купажі. Зелений чай в цій країні виробляється в досить маленькому об'ємі.
  • Японський. В Японії чай виробляється в основному для внутрішнього споживання, на експорт йдуть всього лише кілька сортів. Сировина - китайський тип рослини.
  • Цейлонський. На Шрі-Ланці виготовляється приблизно одна десята частина від усього світового обсягу чаю. Сировина - ассаманский тип рослини. Тут виготовляються як зелені, так і чорні сорти, використовується цільне, різане, і гранульоване листя.
  • Африканський. Всі виробники дрібні, крім Кенії. Використовується ассамский різновид. Виробляються чорні сорти чаю низької та середньої якості, які використовуються найчастіше для купажів. В основному їх змішують з цейлонським і індійським.

Це, звичайно ж, не всі чайні виробники, однак, інші не можуть похвалитися ні якістю, ні об'єми виробництва.