Шу Пуер и Шен Пуер різниця

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Навіть якщо ви не знайомі з тонкощами китайського чаювання та не розрізняєте сорти чаю, слово пуер ви неодмінно чули. І тільки поціновувачі китайського чаю знають про унікальні та корисні властивості пуерів, здатних не тільки подарувати незабутні смакові відчуття, але й налагодити ШКТ, вивести токсини та багато іншого.

Пуери виробляють у китайській провінції Юньнань. Чай пуер ділять на два сорти: шу пуер (чорний) і шен пуер (зелений). Обидва види виготовляють з однакової сировини, але властивості готового напою, колір, аромат та смак відрізняються. Якщо говорити про відмінності у двох словах: то шу пуер – це штучна ферментація, а шен пуер – це природна ферментація. Решта складових як смак, колір, запах тощо залежить саме від цих вихідних відмінностей.

Основна різниця Шен Пуер і Шу Пуер:

Зовнішній колір чайного листа: у шена - чайний лист світло-зеленого кольору, що переходить місцями в білий колір; у шу пуера - це темно-коричневий колір.
Смак та аромат: каштановий аромат, аромат бутонів квітів у шен пуера; м'який і землистий смак у шу пуера.
Настій: яскраво-жовтий шен пуера; темно-коричневий/червоний у шу пуера.

Поєднує Шен Пуер і Шу Пуер:

Базова сировина – верхні листочки чайних кущів
Форми, в які пресується шен і шу пуер однакові -  Блін (Коржик, Бін Ча), Чаша (Гніздо, То Ча), 
Цегла (Чжуань Ча), Квадрат (Фан Ча), Скручена форма (Гриб, Цзінь Ча), Гарбуз (Золотий гарбуз, Цзінь Гуа). Існує і розсипний Пуер, а також вкладений в оригінальну упаковку (пуер шу в мандарині тощо).
Заварювати пуер можна і потрібно багато разів, що виправдовує вартість справжнього китайського чаю.
Чим старіший пуер, тим він смачніший. З кожним роком пуер все краще розкриває всі свої аромо-смакові властивості. Чим старший пуер, тим він дорожчий.

Який пуер вибрати – шен чи шу – справа смаку, а ще краще чергувати їх залежно від ситуації. Наприклад, для другої половини дня для чаювання підійде шен пуер, що має розслаблюючий ефект, шу пуер додасть бадьорості вранці і допоможе активувати роботу шлунка, у разі переїдання або після похмілля.