Кава захищає очі при роботі на комп'ютері

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Багато хто вважає роботу за комп'ютером легкою. Звичайно, вона не є однією із самих важких у світі, та й вважається таке заняття розумовою працею, однак, люди від неї втомлюються не набагато менше, ніж від будь-якої фізичної діяльності.

Основне навантаження, звичайно ж, йде на очі. Хоча, нарівні з ними страждають також і м'язи - спини, шиї і рук. Адже вони багато годин поспіль знаходяться в незручному, практично нерухомому положенні. Для людей, які працюють за комп'ютером, дуже важливі регулярні перерви. Вони повинні хоча б по п'ять-десять хвилин на годину відриватися від монітора, щоб пройтися, змінити позу, або ж виконати легкий комплекс нескладних вправ. Це допоможе зняти втому від сидячої роботи.

Якщо з розминкою для м'язів і кісток все зрозуміло, то ось з очима куди важче. І, хоча зараз існує велика кількість розроблених вправ для очей, не у кожної людини на це є час, та й можливість не часто підвертається. Що ж робити? Вихід є! При роботі на комп'ютері захистити очі допоможе кава.

Вживання цього напою допомагає очам підвищити їх здатність виробляти сльози, а це вкрай корисно при тривалому просиджуванні перед монітором. При Токійському університеті є медична школа (University of Tokyo's School of Medicine), співробітники якої провели цікаве дослідження. Ось що воно показало:

У людей, які занадто довго і часто працюють за комп'ютером, спостерігається синдром так званого *сухого ока*, при якому з'являються неприємні відчуття, такі як печіння і свербіж в очах, сухість очей і відчуття в них чужорідного тіла. Внаслідок чого очі у людини починають хворіти, та й втомлюються вони швидше звичайного. Але проблему можна вирішити, випивши одну чашку кави.

Вченими було проведено експеримент, в якому брали участь сімдесят вісім чоловік. Одній половині учасників з десяти годин ранку до дванадцятої, а це той час, коли сльози виробляються стабільно, давали плацебо. А друга половина людей отримувала кофеїн, правда в таблетках.

Результат не змусив себе чекати. В учасників, які вживали кофеїн, вироблення сліз помітно збільшилося. І синдром *сухого ока* серед цих людей спостерігався лише у тринадцяти відсотків. А у тих, кому давали плацебо, дана проблема виникала частіше - більш сімнадцяти відсотків.

Сидячи на роботі за комп'ютером кожна людина може з легкістю подбати про здоров'я своїх очей. Всього кілька чашок кави за робочий день допоможуть очам не втомлюватися, а значить і ефективність роботи зросте.