Чим відрізняється робуста від арабіки

Автор: Євген Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Арабіка була і залишається найулюбленішим і популярним серед більшості жителів планети сортом кави, навіть незважаючи на те, що коштує вона дорого. Кавове дерево, що дарує людям такий смачний і ароматний напій, насправді дуже примхлива рослина. Вона любить поживний грунт, насичений мінералами. Більш того, це дерево сильно чутєве до різних хвороб, в той час як робуста відрізняється разючою стійкістю. Вона до того ж і зовсім невибаглива. Арабіка може дати один-два врожаї на рік, а ось робуста аж до п'ятнадцяти!

Кава робуста має гіркий, трохи земляний присмак, і має слабкий аромат. Цей напій досить гострий і грубий. Однак, робуста має хлорогенову кислоту, завдяки якій кава набуває свій оригінальний і неповторний терпкий ефект.

Варто відзначити також вміст кофеїну в обох сортах кави - в арабіці його вдвічі менше, ніж в робусті. Тому, робуста в чистому вигляді - це продукт, небезпечний для здоров'я людини. Зерна робусти невеликого розміру, більш округлої форми. Їх піддають ретельній обробці, щоб трохи пом'якшити терпкий ефект і гіркий смак.

Найпоширенішим методом використання кави робусти є еспресо, так як саме в цьому напої важлива його міцність, яку можна пом'якшити тільки шляхом змішування інших кавових зерен з робустою. Більшість виробників робусту використовують досить часто в якості одного з наповнювачів в сумішах з арабікою. Таким чином готовий продукт трохи здешевлюється. Головними постачальниками робусти сьогодні є Африка і Бразилія. Кращими зернами в світі вважаються індійські, кенійські, в'єтнамські і індонезійські.

Арабіка - найдавніший, відомий людству сорт кави, смак якого підкорює мільйони людей по всьому світу. Він м'який і ніжний, з легко відчутною кислинкою. До складу арабіки входять різноманітні масла, яких у ній в рази більше на відміну від робусти. Під час обсмажування утворюється велика кількість летючих ароматичних сполук. Вони розчиняються в маслах, що містяться в зернах, після чого виступають на поверхню зерен.

Справжні знавці кави віддають перевагу великим, рівним, довгим кавовим зернам арабіки за їх неповторний, вишуканий аромат з кислинкою, а також незрівнянний смак. Але, арабіка за вмістом у ній кофеїну сильно поступається робусті. Найкращі сорти арабіки постачають такі країни, як Мексика, Ефіопія, Кенія, Колумбія, Ємен і Коста-Ріка.