Як правильно заварювати улун

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Улун - це один з найвідоміших на весь світ сортів чаю. Саме він застосовується у відомій китайській церемонії "Гу Фу Ча". У Китаї він має шанобливу назву "Син неба і землі". Цей чай відрізняється не тільки смаковими якостями, але і лікувальними. До того ж, улун рекомендується заварювати аж до п'ятнадцяти разів, за умови, що мова йде про елітні, дорогі сорти. При кожному заварюванні спостерігається зміна колірної гами, смакових відчуттів і аромату.

Як правильно заварювати улун? Для початку варто відзначити, що вода для заварювання улунів повинна бути джерельною, або ж добутою з артезіанської свердловини. В крайньому випадку (але тільки якщо іншого варіанту немає) можна використовувати також бутильовану воду. Вода з крана тільки зіпсує напій.

Рекомендації щодо заварювання улуна:

  • Необхідний посуд: гайвань (чайна колба, чайник), чайна дошка (чабан), сито для чаю, чахай.
  • Взяти 5-8 грам чаю (це відноситься до "світлих" улунів), або 5-6 грам чаю (при заварюванні "темних" улунів). Чай слід насипати в спеціальну ємність, що має форму витягнутої піали - чахе.
  • Нагріти воду до появи перших великих бульбашок, які піднімаються до поверхні з дна. Шум води в цей момент змінюється гуркотом - значить, вода досягла самої ідеальної температури. Для заварювання улуна додатково остуджувати воду не обов'язково.
  • Посуд необхідно прогріти окропом.
  • Чай перекласти з чахе в чайник або гайвань, накрити кришкою, струснути кілька разів - така дія допоможе чаю віддати його аромат.
  • Залити чай водою і відразу ж злити в чахай. З чахая перелити в піали, а звідти - в Чабанах. Таким чином чай промивається, а також посуд додатково прогрівається. Настій цей не п'ють.
  • Далі чай знову заливається водою, а через кілька секунд зливається в чахай. Промивки треба повторювати до тих пір, поки улун не віддасть свій смак повністю. Заварювання повторювати з такими інтервалами: 5-10-15-25-30 секунд, а далі час заварювання треба збільшувати кожен раз секунд на десять-п'ятнадцять.

Посуд рекомендується вибирати невеликого об'єму - 100-200 міліграм. Те, що скорочені улуни до середини чаювання розкриваються, починаючи в буквальному сенсі випадати з горлечка чайника або гайвани, не повинно бентежити. Насправді це нормальне явище! У китайській традиції чаю береться багато завжди, але завдяки таким швидким проливам виходить концентрований, але не гіркий і зовсім легкий настій. До того ж це дає можливість заварювати чай неодноразово.