Як вибрати якісний чай?

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

На що слід звернути увагу при виборі чаю? Не тільки марка, упаковка та строки придатності говорять про якість чаю. Існує ряд основних ознак, за допомогою яких ви зможете вибрати дійсно якісний чай:

Назва
Чай повинен бути не просто «зеленим» або «чорним», він повинен мати назву, сорт, інформацію про те, де і як він виготовлений, який у нього ступінь ферментації та обсмаження.

Форма та вигляд
Все листя має бути цілісним, одного кольору, форми, розміру. Чим більше в зеленому чаї бруньок, тим якісніший чай. Чайний лист не повинен легко кришитися (це говорить про його старість) або, навпаки, змінюватися (порушення технології виробництва).

Колір
Зелений чай має бути зеленого кольору з різними відтінками від салатового до темно-зеленого. Сірий, бурий лист говорить про порушення технології виробництва чи старість. Улуни, навпаки, мають неоднорідне зелено-буре забарвлення - такий колір з'являється через часткову ферментацію. Золотистий колір чорного чаю говорить про велику кількість бруньок і про його високу якість.

Настій
Якісний чай має чистий, прозорий настій.

Аромат
Суха заварка повинна мати багатий аромат, що легко перевірити: нагрійте її своїм диханням і вдихніть аромат - ви поринете в море таких запахів, яких ніяк не очікували від чаю. Аромат також повинен залишитися у гарячій чашці після того, як чай вже вип'ється.

Смак
Справжній чай має дуже багатий смак з безліччю нот та нюансів, за що відповідають ефірні олії, що надають горіхові, вершкові, цитрусові, квіткові, шоколадні, хвойні, смолисті, пряні, фруктові відтінки.

Післясмак
У всіх чаях справжня якість визначається глибиною та тривимірністю смаку, тобто післясмаком. Його інтенсивність залежить від мінералів, що містяться в чаї, а концентрація мінералів, у свою чергу — від якості сировини і того ґрунту, в якому чайне дерево росте.

Здатність до багаторазового заварювання
Гарний чай витримує багаторазові заварювання протоками по 30-40 секунд (особливо це стосується улунів та пуерів). Чай може заварюватись до 10 разів і більше.

Ефект чаю
В якісному чаї зберігаються мінерали, антиоксиданти та вітаміни, які роблять його корисним, оздоровлюючим напоєм, що впливає практично на всі фізіологічні процеси. Не менш цінний і сильний вплив чаю на емоційний стан — він розслаблює, заспокоює та знімає втому, або ж дарує приплив енергії та бадьорості, позитиву.

Свіжість
Для того, щоб чай довго зберігав свою свіжість, він повинен правильно зберігатися – у герметичній упаковці без доступу світла та сторонніх запахів, зелений та жовтий чай повинні зберігатись у холоді, а улуни неодмінно повинні зберігатись при мінусовій температурі та у вакуумі. Пуери повинні зберігатися з доступом кисню, з рівнем вологості 30-60% при температурі 23-26°С.