Large dsc 1519 1

Скільки кави можна пити в день

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Людей, які дуже люблять каву, прийнято називати кавоманами. І все через те, що ці люди просто не уявляють без цього напою свого життя, вони здатні вживати його у величезних кількостях. Хоча, навіть ті, хто не палає гарячою пристрастю до кави, не можуть втриматися від чашечки смачного і ароматного, свіжозаваренного напою. Отже, скільки кави можна пити в день?


Дієтологи до цього продукту відносяться в цілому позитивно, вони відзначають, що кава приносить організму людини користь. У ньому ж міститься крім кофеїну маса інших біологічно активних речовин. Однак, всім відомо, що навіть найкращі ліки, приємні в надмірних дозах можуть завдати непоправної шкоди. Це відноситься і до кави. Якщо одна-дві чашечки кави дарують гарний настрій і бадьорість, то зловживання цим напоєм може привести до серйозних проблем зі здоров'ям.


У питанні, скільки кави можна вживати в день, дієтологи одноголосні - небагато. Звичайно, норма у кожної людини може бути своя, проте всім кавоманам все ж варто прислухатися до деяких рекомендацій. А також слід все-таки враховувати, що зловживання цим напоєм, що бадьорить, нерідко призводить до головного болю і мігрені, а також негативно позначається на роботі нервової і серцево-судинної систем. Надмірне вживання кави може призвести до розвитку гастриту, а також до загострення панкреатиту і виразкової хвороби.


Зручніше і найкраще відміряти об'єм кави, що випивається за день, чашками. Адже фактичний показник - це кількість кофеїну, який був вжитий за добу. Якщо знати, скільки міститься його в одній чашці, то можна обчислити і загальну кількість. Залежить все не тільки від розміру гуртки, а й того, який саме вид напою п'є людина. Наприклад, міцний рістретто містить більше кофеїну, ніж розведений американо, а ось в капучіно кофеїну майже вдвічі менше.


Необхідно враховувати, що дорослій людині не рекомендується вживати за раз більше 100-120 міліграмів кофеїну, а в добу - не більше 300. Тобто, якщо говорити про кількість чашок, то виходить, що в день не можна випивати більше трьох чашок. Але знову ж таки, все залежить від обраного напою. Одна чашка еспрессо містить в собі близько 135 міліграмів кофеїну, чашка капучіно - до 80, чашка кави по-турецьки - це приблизно 175 мілілітрів кофеїну, а чашка розчинної - близько 100. Молоко, яке додається в каву, зменшує шкоду, що наноситься шлунку, але навіть таким напоєм зловживати не слід.