Large dsc 1404 1

Цікаві факти про чай

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Чай - це, напевно, самий звичний і повсякденний напій більшості людей. Однак, далеко не всім відомі навіть найпоширеніші факти про чай. Про цей напій складалося багато легенд і оповідань, а також йому приписували різні якості, як позитивні, так і негативні. Чай насправді має дуже давню, тисячолітню історію, і, звичайно ж, за минулі століття у нього накопичилася велика кількість цікавих фактів. На жаль, абсолютно все переказати неможливо, але найцікавіші факти все ж слід знати всім, хто відноситься до цього напою з любов'ю.

Отже, перший, і напевно самий цікавий факт про чаї полягає в тому, що чайні кущі неймовірно довговічні. Вони можуть жити і при цьому добре плодоносити протягом ста і більше років.

Колись в Китаї наречений і наречена під час церемонії сватання обмінювалися чаєм в знак вірності своїх слів. Звичай цей пов'язаний з цікавою властивістю рослини - воно абсолютно не переносить пересадку з одного місця на інше.

Також китайці вважали, що витримувати чай необхідно як мінімум один рік, і тільки після такого тривалого зберігання вже вживати. За цей час чай набуває потрібну кондицію.

Чай може вбирати запахи. Якщо руки у людини пахнуть, наприклад, рибою, то щоб усунути швидше цей запах, необхідно лише помити ретельно руки в чаї.

1 вересня 1904 року були вперше запатентовані спеціальні пакетики для розфасовки чаю. Таке нехитре пристосування для швидкої заварки чаю було винайдено американцем Томасом Салліваном.

Різноманіття чаїв, яке спостерігається в сучасному світі, ділиться всього лише на п'ять основних типів - зеленийчорний, жовтий, рожевий і червоний.

Різні типи готового продукту можна отримати з одного і того ж зеленого листа чаю. Все залежить тільки від технологічного процесу, якому буде підданий цей свіжозібраний чайний лист.

Перша чашка чаю, якщо вірити легенді, була випити ще у 2737 році до нашої ери, при чому абсолютно випадково. Шень-нун (китайський імператор того часу) сидів під дикою деревовидною рослиною, а слуга в цей час подавав йому чашу з гарячою водою. У цей момент з дерева прямо в ємність впало кілька листів. Імператор спробував таке поєднання, і з тих пір чай став невід'ємною частиною культури Китаю.

Неможливо уявити, що на планеті протягом однієї секунди випивається одночасно близько двох мільйонів чашок цього напою.