Large dsc 0465

Різновиди обсмажування кави

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Якість кави визначається не тільки походженням і сортом зерна. Головне значення - це термічна обробка продукту. Різновиди обсмажування кави можна розрізнити за ступенем впливу на них високих температур, умовами і режимом обробки. Звичайним людям не обов'язково знати всі тонкощі процесу, або розбиратися в них, однак, ступені обсмажування розрізняти треба. Тоді придбана кава буде точно відповідати смаку.

Існує кілька базових ступенів, кожна з яких має свої умови технології і вирішально впливає на смак напою.
 
Слабке обсмажування

У нього входить відразу кілька ступенів термічної обробки кавових зерен:

  • Перша ступінь (вона ж коричнева або скандинавська) - характеризується самим мінімальним часом обробки, найчастіше проводиться на малих температурах. При цьому ароматичний букет зерна не встигає повністю розкритися, зерна лише злегка збільшуються в розмірі і виділяють дріжджовий кислуватий аромат, що нагадує запах хліба, який тільки спікся. Напій з цих зерен виходить слабкий, його колір - блідо-коричневий. Має тонкий, ледь відчутний аромат.
  • Друга ступінь (вона ж новоанглійська або американська) - триває до першого клацання кавового зерна. Кава при цьому починає дуже активно виділяти аромоолії. Зерна змінюють колір, починають інтенсивно темніти. З такої кави виходить напій, що має більшу насиченість, його аромат і колір вже яскравіші, однак, справжньої виразності ще немає.
  • Третя ступінь (вона ж сіті, часткова або міська) триває довше першого клацання, але другого не досягає. Посилюється вже запах, і в ньому помітні трав'яні і кавові ноти. Добре видно тріщини на зернах. Напій має добре виражений аромат, темніший колір і яскраву кислинку.

Середнє обсмажування

Її часто називають універсальною, так як вона підходить для всіх способів приготування і рецептів кави.

  • Перша ступінь (вона ж повна міська) - зерна набувають непоганий баланс між гіркими і кислими нотами, на поверхні зерен виступають масляні краплі, проявляється вже природна солодкість.Сигналом до закінчення процесу є друге клацання. Напій має дуже гарний колір, сильний аромат, добре збалансований смак і високу міцність.
  • Друга ступінь (вона ж французька лайт, віденська, вельвет, оксамитова тощо) - при такому ступені обсмажування зерна кави набувають характерного темно-коричневий колір, на них видно виділення масел, що додають кавовим зернам глянсовий вигляд. Другі клацання чуються вже набагато частіше і голосніше. Напій має міцний насичений смак. Кислуваті нотки зникають зовсім, а замість них розкриваються солодкуваті і карамельні смаки.

Сильне обсмажування

Таке обсмажування забарвлює кавові зерна в темно-коричневий, глибокий колір. При цьому зерна втрачають частину води і п'яту частину ваги. Сильно обсмажена кава додає напою досить високу міцність і щільність.

  • Перша ступінь (вона ж турецька або французька) триває після того, як тріск і клацання майже припинилися. Напій має гіркуватий смак, з солодкими, карамельними нотами.
  • Друга ступінь (вона ж європейська, континентальна або новоорлеанська) надає зернам колір чорного шоколаду. На поверхні зерен з'являється велика кількість тріщин. Головне - не перетримати кавові зерна, тому що тоді вони почнуть швидко горіти. Напій виходить щільний і густий, міцний, з димними і карамельно-гіркими нотами.