Як правильно вибрати зелений чай

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

В даний час існує не один десяток, та й мабуть не одна сотня, сортів такого прекрасного напою, як зелений чай. Тільки лише в Китаї їх налічується більше тисячі. Як серед такого достатку не загубитися? Як правильно вибрати зелений чай?

Для початку слід проконсультуватися з продавцями, які охоче розкажуть про кожен сорт чаю в подробицях. У будь-якому магазині або чайній крамниці людина може ретельно розглядати вподобаний сорт. Свою увагу слід звертати на те, чи не міститься сміття в чаї, ламані листочки або зайві черенки. Допустимою кількістю всього перерахованого є - п'ять відсотків від загальної маси. Більший вміст сміття говорить про неякісний продукт.

Також треба звернути увагу і на колір листочків. Вони можуть мати різні відтінки фісташкового або яскраво-зеленого кольору, але в будь-якому варіанті повинен все ж домінувати натуральний зелений. Присутність в чаї листя бурих і темно-сірих тонів говорить про те, що продукт зберігався в неправильних умовах.

Варто відзначити, що зелений чай скручується по-різному. При натуральній природній сушці чаїнки часто схожі на траву. Також зустрічаються кульки або щільно скручене листя у вигляді спіральок. Дуже сильно скручені спіральки дають густий і міцний настій. А чай слабкого скручення володіє більш м'яким і ніжним смаком, але більш сильним ароматом.

У якісного чаю повинна бути вологість в межах від трьох до шести відсотків, саме в цьому випадку збережені всі корисні властивості напою. Підвищена вологість сильно псує чай, а вже якщо вона перевищує двадцять відсотків, то зелений чай може покритися пліснявою, і стане дуже шкідливим для організму людини, а в деяких випадках і отруйним. Надмірну вологість чаю розпізнати дуже легко при уважному огляді. А ось надмірна ламкість чаїнок - це свідчення пересушеності. Якщо чаїнки перетворюються в пил, краще не купувати такий чай. Тільки той факт, що продукт пересушений, вже означає його тривале зберігання.

Щоб розпізнати надмірне перезволоження чаю, необхідно відкрити ємність, в якій зберігається продукт. Вона повинна бути заповнена практично під зав'язку. Далі, треба різко натиснути пальцем зверху і також різко відпустити, стежачи за тим, що відбувається. Якщо чай просушений добре, то він відразу розправиться, заповнюючи собою колишній об'єм. Вологий зелений чай буде підніматися дуже повільно, а там, де був палець - спресується. Це і буде означати неякісність даного продукту.