Large dsc 1565 1

Як правильно зберігати каву

Автор: Альона Кондратюк Дата публікації: Коментарі: 0

Нерідко буває так, що купуючи хорошу каву, через кілька днів в ній вже неможливо виявити колишніх відтінків аромату і смаку. Це відбувається тому, що кава зберігається в неправильних умовах. Як же правильно зберігати каву? Самим головним правилом при зберіганні кави є обмеження її взаємодії з повітрям. Що ж відбувається при такому контакті?

  1. По-перше, аромат кави просто видихається. Також випаровуються найцінніші кавові масла, а саме вони роблять напій насиченим і багатим. 
  2. По-друге, через те, що з кавових зернах вивітрюються гази, при заварюванні може утворюватися нестабільна тонка піна. 
  3. По-третє, зерна починають вбирати вологу, що призводить до псування продукту. І, звичайно ж, вбираються абсолютно всі запахи, що оточують каву, а це негативно впливає на аромат готового напою. 

При взаємодії кавових зерен з повітрям напій виходить з дуже слабкими ароматом і смаком, та й його консистенція далека від справжньої.

Щоб запобігти таких наслідків, слід дотримуватися основних правил зберігання такого продукту, як кава:

  • Зберігати її слід окремо від інших продуктів. Бажано завести окрему полицю, ящик або шаф;
  • Рекомендується зберігати при зберіганні кави однакову вологість, а також температуру повітря;
  • Не допускати попадання на упаковку з кавою прямих променів сонця.

Зерна кави найкраще зберігати в заводській вакуумній упаковці. Вона оснащена зворотним клапаном, який випускає з зерен газ, але не дозволяє проникати всередину повітрю. Щоб відкрити таку упаковку, слід зрізати один з куточків, відсипати необхідну кількість кави, а потім випустити зайве повітря і закрутити щільно верх пачки.

Каву найкраще зберігати в холодильнику, але таке зберігання допускається лише за умови, що вийматися звідти вона буде не частіше ніж один раз на день. При низькій температурі значно сповільнюється молекулярний рух, а значить і випаровування складових кави. Якщо кава вживається дуже часто, то зберігання в морозилці може привести до того, що в зерна потрапить зайва волога, і тоді кава окислиться.

Термін зберігання кавових зерен в закритій упаковці близько двох років, в негерметичній упаковці його термін зберігання не повинен перевищувати два тижні, а у відкритій зберігання не повинно перевищувати десять днів.

Мелена кава в вакуумних закритих упаковках може зберігатися близько року.

Звичайно, бажано купувати каву невеликими порціями, і молоти її найкраще безпосередньо перед вживанням. У цьому варіанті можна уникнути тривалого зберігання і можливих наслідків. Однак, якщо дотримуватися всіх рекомендацій по зберіганню кави, то можна зберегти всі її відтінки смаку і аромату набагато довше.